Саша Стојановић мајсторском игром до четврте титуле првака државе

Саша Стојановић мајсторском игром до четврте титуле првака државе

У српском снукеру дошло је до смене на трону, након што је у финалу завршног мастерса протеклог викенда, у Снукер савез Србије Саша Стојановић савладао Марка Грбовића резултатом 8:1 . Иако резултат то не осликава, сваки фрејм овог меча који је трајао преко 6 сати био је неизвестан.

До финала које је судио наш интернационални судија Александар Радојевић, Саша Стојановић је стигао савладавши Димитрија Стефановића (5:2), у полуфиналу Василија Пешића ( 6:3), док је Грбовић у првом колу елиминисао Милана Рашљића (5:0), а затим је добио актуелног првака државе Јована Тодоровића резултатом 6:3.

До своје четврте титуле Саша Стојановић стигао је без велике еуфорије, у одличној форми, изузетно стабилан, мајсторским потезима, поен по поен, фрејм по фрејм. Без прескоченог
турнира у протеклих 10 такмичарскох сезона, кроз многобројне мечеве на међународним првенствима и интернационалним клупским турнирима, уз неколико значајних резултата међу којима је најбољи улазак у Топ 16 „European open” турнира 2019. године у Београду, допринос који је дао снукер спорту је немерљив. Играч чији је императив остао да ужива за столом и који савршено разуме и поштује дух игре. Податак који можда најбоље описује Стојановића је чињеница да спада у ред оних спортиста „који су се вратили“ . Кроз поразе до победе, уз рад, ред, дисциплину и неумољив када је рад на себи у питању, шампион који никада није одустао и никад није поверовао да нема шта да да снукер спорту.

Марка Грбовића први пут гледамо у финалу завршног мастерса. Реч је о најбољем дефанзивцу српског снукера, такмичару који уме да наметне свој темпо игре и противнику који нити дозвољава лаке поене, нити их поклања. Изузетно мотивисан и посвећен, спреман на одрицање и мукотрпан рад који чине основу сваког спорта. Грбовић је значајна карика за свакога ко размишља у смеру интернационалне каријере, јер његови специфични играчки перформанси могу бити драгоцено искуство на путу ка врху. У сезони коју испраћамо успео је да заустави актуелног првака државе Јована Тодоровића у полуфиналу завршног мастерса резултатом 6:3. Годинама је у самом врху националне листе и такмичар који игра од прве сезоне од када се снукер игра организовано.

Меч са Стојановићем почео је одважно, стекао предност у поенима у првом фрејму ( који је Стојановић филмски украо), педантно је одмеравао сваки потез до краја меча, одржао је форму и ниво игре, приредио Стојановићу врхунске снукере, у осмом фрејму при резултату 7:0 направио највећи брејк финала, 56 поена. Са друге стране, Стојановић је дошао спреман. И стрпљив. Пронашао је начин да се прилагоди том специфичном темпу игре који форсира Грбовић, успео је да се контролише, смирено је одговарао на ситуације које Грбовић оставља на столу, сваку прилику је искористио и пажљиво освајао фрејм по фрејм. У свој родни Крагујевац, поред пехара првака државе понео је и пехар за највећи брејк у сезони ( 97 поена).

Овом победом Стојановић је сустигао свог највећег спортског ривала Марка Стоилковића по броју освојених титула. Стојановић и Стоилковић су осам година доминирали српским снукером, без изненађења. Осим што су наши најтрофејнији играчи , једини су играчи који су нанизали стотке на државном првенству, обојица имају такмичарске клубове и обојица као тренери раде са јуниорима. И током свих тих година, кроз различите изазове са којима се сусретао снукер као млад спорт у нашој земљи, ови момци су причали најлепшу спортску причу. Бескомпромисно поштовање које влада међу њима, фер плеј за столом, али и ван такмичења и међусобно уважавање су легат који остављају генерацијама које долазе.

Ако узмемо у обзир да су финалисти завршног мастерса 2021. године за финале морали да се боре против двојице јуниора (Стојановић је морао да савлада Василија Пешића који има 18 година а Грбовић Јована Тодоровића који има 17 година), те да је Пешић сезону завршио као број 1 на ранг листи, а Тодоровић је већ освојио једну титулу првака државе ( сезона 2019/2020), јасно је да долазе дани када ће млади играчи преузети примат у српском снукеру. Ипак, треба имати у виду да је снукер специфичан спорт, где се са једне стране сусрећу млади играчи који у пуној снази грабе ка трофејима , а са друге драгоцено искуство и континуитет, битни фактори у дугим и исцрпљујућим мечевима, који су на страни зрелих играча.

Јован Тодоровић, актуелни јуниорски првак, у одбрани сениорске титуле стигао је до полуфинала. Сезону испраћа са 4. места националне ранг листе, што је, морамо да нагласимо последица специфичног система бодовања у коме број бодова који такмичар осваја заправо зависи од ранга такмичара кога је победио, а он је стартовао са прве позиције. Након што је освојио 3 турнира узастопно, у току сезоне је изгубио два финала од Стојановића, затим га је Грбовић добио у полуфиналу 6. и 7. рангирног турнира, док је у финалу осмог поражен од младог Василија Пешића. Да Тодоровић нема одговор на Грбовићеву игру у полуфиналу најзначајнијег турнира у сезони публика која прати српски снукер доживела је као изненађење, посебно након сезоне 2019/2020 у којој смо били сведоци апсолутне доминације младог Тодоровића (освојио је 6 од 8 рангирних турнира).

Име које се све чешће спомиње када се говори о перспективним играчима је Василије Пешић. Поред два рангирна турнира која је освојио на државном првенству, освојио је и најзначајнији клупски турнир „Балкан снукер лигу“, који организују клубови из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Стоилковићев ученик на најлепши могући начин представља свог тренера, на 1. месту ранг листе. Уз Димитрија Стефановића, који је стартовао сезону међу 12 најбоље пласираних, у А лигу стижу најмлађи учесник првенства Тадија Матијашевић ( 11 година) и најбоља српска снукерашица Марија Димитријевић, који су се изборили за пласман у А лигу као најбоље рангирани играчи Б лиге. У наредној сезони њих четворо представљаће СК „Мистер С“ , док ће боје „Џентлмена“ бранити Саша Стојановић, Јован Тодоровић, Зоран Ћакић и Милан Рашљић. Свој максимум у представљању СК „Максимум“ даће Марко Грбовић, Владан Нишкић и Александар Ранић. Са Душаном Кнежевићем из СК „Сова“ листа од 12 такмичара А лиге за наредну сезону је комплетна.

Сезона за нама била је најизазовнија што се тиче организације такмичења, али захваљујући играчима који су целе сезоне имали разумевања, затим заступницима клубова са којима смо имали перфектну сарадњу, судијској организацији и члановима свих одбора који учествују у раду наше организације, Снукер савез Србије је успешно завршио такмичарску сезону.
Све ово не би било могуће без велике и несебичне помоћи Министарства омладине и спорта, као и Спортског савеза Србије, који су, заједно са нама уложили напоре да снукер спорт, чак и у години пандемије настави да се развија. Желимо да се захвалимо нашим колегама, врхунским спортским радницима, који као „људи иза завесе“ живе српски спорт и својим знањем и радом свакодневно доприносе његовом напредку.

У наредној сезони, која почиње у септембру имаћемо прилику да пратимо како ће млади играчи одговорити на изазове искуства, хоће ли премашити очекивања и да ли је пред нама нова ера српског снукера, у којој најбољи снукер играју „неки нови клинци“. Да ли су Василије Пешић и Јован Тодоровић нови највећи ривали снукер спорта или ће Стојановић и Стоилковић наставити да пишу историју? Да ли је реално очекивати било чију доминацију за столом, с обзиром на јаку конкуренцију која данас постоји у српском снукеру? Како ће се
репрерзентативци нашег спорта снаћи на предстојећем европском првенству у Португалу ( најављено за прву половину октобра), на коме ће нашу земљу по први пут представљати и два невероватно талентована јуниора?
Једно је сигурно, гледаћемо најквалитетнији снукер од када се овај спорт игра на нашим просторима.
Снукер савез Србије честита свим такмичарима на оствареним резултатима у току протекле сезоне.