Први рангирни турнир сезоне 2017/18

Први рангирни турнир сезоне 2017/18

СРПСКИ СНУКЕР : ШОК НА СТАРТУ НОВЕ СЕЗОНЕ

Претходног викенда одржан је први рангирни турнир државног, ВИВА ТРАВЕЛ првенства Србије у снукеру чиме је званично стартовала такмичарска сезона 2017/18, иначе седма по реду у организацији Снукер савеза Србије. На првом од осам овосезонских турнира у новом београдском снукер клубу „Мистер С“ учествовало је тридесет троје играча укључујући три девојке и три јуниора.
Шок терапија за фаворите кренула је од самог старта и није се зауставила све до завршнице турнира. Двоструки шампион Србије и другопласирани на националној ранг листи, Саша Стојановић, поражен је већ у првом колу са 2:0 од тринаестогодишњег Јована Тодоровића. Најбољи јуниор Србије наставио је у истом ритму па је и у полуфиналу изненадио Владана Нишкића, српског броја три. Тодоровић је губио 2:0 али је на крају славио са 3:2. У другом полуфиналном окршају заустављен је и најбољи играч Србије, Марко Стоилковић. Четвороструког шампиона Србије савладао је Марко Грбовић резултатом 3:0. Нису се боље провели ни остали носиоци са врха националне ранг листе. Стефана Ћалића је избацио у првом колу резултатом 2:1, коментатор Еуроспорта, Дамир Цероња који је још једном стигао до четвртфинала док је Младен Петковић поражен од Александра Ранића истим резултатом у другом колу. Ранић је тако стигао до свог првог четвртфинала икада.
Серија занимљивих и пре свега неочекиваних резултата допринела је да се на протоколу финалног меча виде нека нова имена. Марко Грбовић и Јован Тодоровић. Можда су нашем најбољем судији Горану Стевелићу, недостајали у финалу вечити ривали, Стојановић и Стоилковић али то је само доказ да квалитет српског снукера расте и да ће нашем најбољем двојцу бити све теже и теже да наставе са својом вишегодишњом доминацијом. Први финалиста, Марко Грбовић који је летос представљао Србију на европског аматерском првенству у Албанији у пару са Зораном Ћакићем, осетио је атмосферу играња у финалу и прошле сезоне док је Јовану Тодоровићу пласман у меч за титулу највећи успех до сада. Међутим, оно што тринаестогодишњака чини највећим талентом у Србији је чињеница да је пре неколико месеци одиграо и свој први „центурy“ (троцифрени низ) од 101 поена и тако се придружио Стоилковићу и Стојановићу.
Нажалост, у финалу без ватромета. Марко Грбовић је добио прве две партије након чега је Тодоровићу позлило и био је принуђен да преда меч који је регистрован службеним резултатом 4:0 за Марка Грбовића коме је ово прва титула у каријери. Тиме је постао тек четврти освајач националних рангирних турнира у седмогодишњој историји српског такмичарског снукера.
Марко је овом победом напредовао на трећу позицију српске ранг листе претекавши Владана Нишкића, док је Јован са девете позиције скочио на седму. Стоилковић и Стојановић су и даље на врху а вредан похвале је улазак Дамира Цероње по први пут међу најбољих шеснаест.
Други рангирни турнир сезоне 2017/18 ВИВА ТРАВЕЛ снукер првенства Србије на програму је 14-15 октобра а новост је да ће се ове сезоне засебно играти и првенство ветерана (играчи старији од 40 година). Циљ Снукер савеза Србије је да се у што скоријем року организују одвојена првенства како за јуниоре тако и за даме.