О’Саливен бољи од Динга за титулу у Престону

О’Саливен бољи од Динга за титулу у Престону

У финалу Гран прија који се одржао у енглеском Престону Рони О’Саливен је савладао Динга Ђунхуија са 10:3 и тако освојио своју 32. рангирну титулу у каријери а четврту ове сезоне, што је уједно и његов најбољи резултат до сада.
О’Саливен је у овој сезони зарадио више од 600.000 фунти и могао би да постане први играч који би пробио границу од милион фунти. Са 32 освојена рангирна турнира приближио се Стивену Хендрију на вечној листи најбољих који је и даље неприкосновен на првом месту са 36 трофеја. Може се рећи да са своје 42 године О’Саливен пружа једну сјајну и константну игру, која га је довела до другог места на ранг листи, али и даје један додатни разлог да се верује да може поново да постане најбоји снукераш света.
Што се самог тока финалног меча тиче после прва четири фрјема резултат је био изједначен, да би брејковима од 124 и 105 поена Енглез повео са 4:2. Динг је успео да освоји седми фрејм, али наредна два фрејма припадају О’Саливену и прва сесија је окончана резултатом 6:3 у његову корист.
Вечерња сесија је настављена тамо где је прошла окончана. Поново одлична игра Ронија О’Саливена за вођство од 8:3. Динг је имао лепу прилику у дванаестом фрејму да смањи заостатак али се зауставио на брејку од 16 поена. Сјајна игра у тринаестом фрејму и брејк од 83 поена донеле су на крају О’Саливену нову титулу.
„Мислим да ово није моја најбоља игра, а успео сам и Динга да спустим на тај један лошији ниво. Имам осећај да увек могу да убацујем кугле и да је моја контрола кугли увек добра. Динг је изгубио своју концентрацију и мени знатно олакшао посао“, изјавио је О’Саливен.
Упитан да прокоментарише своје шансе на Светском првенству О’Саливен је рекао:
„Мислим да нисам фаворит на том такмичењу. Светско првенство траје дуже него било који турнир, потребно је много менталне снаге да бисте овојили трофеј, а ја сам можда и превише стар за тако нешто. Можда бих могао да играм добар снукер неколико дана, али би после тога све било доста теже. Али сачекаћемо па ћемо видети шта ће се десити.“

Владимир Јанковић