Мастерс у Лондону – Почиње борба за престижни трофеј

Мастерс у Лондону – Почиње борба за престижни трофеј

during 2014 Dafabet Masters Snooker's - John Higgins vs Stuart Bingham at Alexandra Palace,London,London, United Kingdom on January 12 2014 - Photo: John-Patrick Fletcher

У наредних седам дана, у Александра Паласу, 16 најбољих играча света бориће се за трофеј на једном од три најпрестижнија турнира у свету снукера. За многе играче а и навијаче ово је други омиљени тунрир на про туру, одмах после Светског првенства, највише због чињенице да се на њему такмиче најбољи од најбољих.
На овогодишњем Мастерсу ипак ће бити приметан изостанак неколико великих имена. Први на том списку је Нил Робертсон, некадашњи најбољи играч света. Упркос освајању турнира у Шкотској и пробоја на 15. место, листа играча за тунрир у Лондону је формирана после завшетка шампионата Уједињеног Краљевства, те ће Аустралијанц пропустити надеметање на овом позивном турниру.
Стјуарт Бингам је такође једно од звучних имена које се неће појавити у Александра Палас арени. Због већ добро познатих проблема са клађењем и суспензијом која је уследила, Бингам неће моћи да се такмичи на турнирима још овај месец.
Свих 16 играча који се надмећу на овом турниру су у својој каријери успели да освоје макар један рангирни трофеј, што свим љубитељима снукера може да гарантује изузетно знимљиво надметање све до последњег меча.
Први фаворит за освајање пехара је Рони О’Саливен. Кладионице су га ставиле на врх те листе, али и игре легендарног снукераша ове сезоне су свакако разлог за тако нешто. О’Саливен је успео да освоји три од последња четири Мастерса. Последње две сезоне је тријумфално завршио ово такмичење, а сада после освајања шампионата Уједињеног Краљевства има прилику да компелтира и „хет-трик“. Иначе Рони је у својој каријери освајао седам пута овај престижни трофеј. Његов ривал у првој рунди биће Марко Фу, којег је елиминисао у прошлогодишњем полуфиналу.
Један врло занимљив меч који је на програму првог кола је између Марка Селбија и Марка Вилијамса, узимајући у обзир чињеницу да су њих двојица и у прошлости умела да прикажу свим љубитељима снукера неке величанствене међусобне окршаје. Један од таквих мечева био је и прошле године такође у првој рунди када је светски број један победио са 6:5. Иначе Селби у својој ризници трофеја има освојен Мастерс, али победнички пехар на овом турниру није подизао још од 2013. године. Марк Виијамс је један о шесторице играча који учествују на овогодишњем Мастерсу и који су успели да забележе тријумф на овом турниру и ако буде имао свој дан биће врло тешко Селбију у том мечу.
Играчи од којих би се могло очекивати да дођу до саме завршнице су свакако Џад Трамп, Динг Ђунхуји, Лука Бресел, Џон Хигинс и Шон Марфи. Трамп је имао невероватну 2017. годину, али на освајање неког од трофеја тзв. Трипл круне чека још од 2011. године и победе на шампионату Уједињеног Краљевства. Трамп ће у првом колу играти против Лијанг Венбоа.
Динг Ђунхуји и Шон Марфи су такође осетили сласт тријумфа у Лондону а као прву препреку на турниру ће имати Рајана Деја и Алистера Картера. Кинез иако није у сјајној форми увек може бити опасан ривал, мада је заиста тешко предвидети колико може на овогодишњем турниру. Са друге стране Шон Марфи иза себе има одличну сезоне, јер је наступао у три финала рангирнирх турнира и забележио је тријумф на турниру Цхампион оф Цхампионс.
Борба за престижни трофеј почиње сутра. Новчана награда је 200.000 фунти. Најбољи од најбољих у овом тренутку. За све љубитеље снукере следи седам дана правог уживања.

Владимир Јанковић