Марк Вилијамс освојио 20. рангирни турнир у каријери

Марк Вилијамс освојио 20. рангирни турнир у каријери

У финалу Мастерс турнира који се одиграо у главном граду Немачке, Марк Вилијамс је убедљиво савладао Грејема Дота са 9:1 и тако освојио своју 20. рангирну титулу. Овим тријумфом Вилијамс се попео на пето место вечне листе најбољих снукераша по броју освојених рангирних турнира, на којој је и даље неприкосновен Ствен Хендри. Велшанин је тако наставио са добрим партијама ове сезоне, узимајући у обзир да је у новембру тријумфовао и на Отвореном шампионату Северне Ирске. Од 2002. године Марк Вилијамс није успео да повеже два рангирна трофеја у једној сезони.
Финални меч пред око 2.000 гледалаца протекао је у потпуној доминацији Марка Вилијамса. Један троцифрен брејк и шест брејкова са преко 50 поена су допринели изузетно убедљивој победи. Током целе недеље некадашњи светски шампион је пружао сјајне партије, од којих се посебно истиче победа на Џадом Трампом у полуфиналу од 6:1.
Марк Вилијамс је пред почетак ове сезоне био надомак одлуке да напусти професионални снукер суочен са серијом лоших резултата на рангирним турнирима која је трајала од 2011. године. Сарадња са тренером Стивеном Фринијем и Лијом Вокером имали су изузетан утицај на Вилијамса што на крају има и за последицу његове одличне партије које су виђене у Берлину.
Што се самог тока финалног меча тиче, једина неизвесност је виђена при резултату 2:1 за Велшанина, када је Грејем Дот имао шансу за изједначење, али је чишћење стола од плаве до црне кугле омогућило Вилијамсу вођство од 3:1. Троцифрени брејк од 110 поена виђен је усмом фрејму за резултат од 7:1. Вечерња сесија је трајала само 30 минута. Брејкови од 66 и 50 поена донели су Марку Вилијамсу коначан тријумф у овом сусрету.
“Пресрећан сам. Толико година нисам успео да освојим ниједан турнир, а ево ове сезоне сам три пута долазио до победничког пехара. Одиграо сам одлично цео меч. Дугачки ударци су били такође одлични. Задржао сам концентрацију од почетка до краја и то је био кључ успеха за мене”, изјавио је Вилијамс.

Владимир Јанковић