Марк Ален освајач Мастерса у Лондону

Марк Ален освајач Мастерса у Лондону

У финалу једног од три најпрестижнија турнира у снукеру Марк Ален је савладао Кајрена Вилсона са 10:7 и тако дошао до свог првој трофеја у каријери из тзв. Трипл круне. Ален је први освајач овог престижног турнира који долази из Северне Ирске још од 1987. године, када је тај успех остварио његов сународник Денис Тејлор. Поред победничког пехара Марку Алену је припао и чек на 200.000 фунти. На крају меча гледаоци су могли да виде и емоције код оба играча. Кајрен Вилсон је био у сузама због пропуштене прилике за тријумф, док је Ален у одушевљењу загрлио свог оца Ронија, супругу Кајлу и ћерку Харли.
Кајрену Вилсону је ово био трећи пораз у финалима рангирних турнира ове сезоне, након што га је Рони О’Саливен савладао у финалу Енглеског Опен турнира, а пораз је забележио и у финалу Светског Опена када је бољи од њега био Динг Ђунхуји.
Још од својих јуниорских дана Марк Ален се сматра једним од најбољих снукераша који долазе из Северне Ирске, после Дениса Тејлора и Алекса Хигинса. Освајањем овогодишњег Мастерса дефинитивно је потврдио свој велики квалитет. Мучио се доста током протекле сезоне да пронађе своју игру, поготово после разлаза са тренером Теријем Грифитсом. Ове сезоне је доста радио на нападачком аспекту и по изјавама које је давао, много више времена проводио на тренинзима. Труд се исплатио. Марк Ален је постао и први играч поред Ронија О’Саливена и Марка Селбија који је освојио неки од трофеја Трипл круне од 2015. године.
Што се самог тока финалног меча тиче, први фрејм је успео да освоји Вилсон, али је Ален брејком од 65 поена успео да дође до изједначења. Вилсон је успео да трећи фрејм реши у своју корист и када је деловало да ће и наредни фрејм припасти њему уследио је промашај на розе кугли у болк зони. Ален је тај кикс свог ривала искористио и поново дошао до изједначења. Резултат на крају поподневне сесије је био 4:4.
Први фрејм вечерње сесије припао је играчу из Северне Ирксе након лоше сејфти игре Вилсона на браон кугли. Брејкови од 73 и 119 поена омогућили су Алену вођство од 7:5. Предност коју је успео да очува до самог краја меча. У последњем фрејму финалног сусрета Марк Ален је нанизао брејк од 71. поена који му је осигурао титулу.
„Ово је заиста нереалан осећај. Маштао сам о освајању овог трофеја, дуго сам био ту негде, вребао своју прилику и на крају сам успео. Кајрен Вилсон је сјајан играч и још боља особа. Окружен је дивном породицом која га подржава. Знам колико му је тешко да изгуби ово финале. Ја сам био у истој позицији након пораза од Џада Трампа у финалу шампионата Уједињеног Краљевства 2011. године. Али погледајте колико је он само напредовао у претходне две године.“
„Ја сам се осећао веома мирно током целе недеље, ако се изузме прва сесија овог финалу где сам био на крају нерава. Што је више меч одмицао осећао сам сигурност у својој игри и проналазио исти ритам какав сам имао и у претходним мечевима. Фантастичан резултат за мене“, изјавио је Марк Ален.

Владимир Јанковић