Ново име на врху Српског снукера

Ново име на врху Српског снукера

Novi šampion Srbije u snukeru je Stefan Ćalić. Vladavina neprikosnovenog dvojca Stoilković – Stojanović prekinuta je posle dugih 8 godina.

Iza nas je prva uspešno završena snuker sezona odigrana u prostorijama  Snuker saveza Srbije.

Na završnom turniru, osme po redu snuker sezone učestvovalo je 16 najboljih igrača u sezoni 2018/2019, rang lista na kraju sezone izledala je ovako:

Najbolji srpski junior i ove sezone, Jovan Todorović, prvi put u svojoj karijeri preuzeo je prvo mesto na seniorskoj rang listi, pa je ovo i prvi put u istoriji da se na vrhu nacionalne rang liste ne nalaze Saša Stojanović ili Marko Stoilković. Todorović sa šest osvojenih turnira ove sezone, dok je Saša Stojanović bio najbolji dva puta.


Sve do finala završnog turnira mečevi su igrani na 4 dobijena frejma (bolji od 7), a u finalu se igralo na 5 dobijenih frejmova (bolji od 9). Stefan Ćalić, poslednjih par sezona važi za jednog od najboljih igrača ali do sada najveći domet bila su mu polufinala. Jedan od najperspektivnijh mladih košarkaških sudija u Srbiji svoju karijeru u snukeru započeo je 2014 godine. Zanimljiva je činjenica da mu je tada prvih nekoliko časova snukera održao Saša Stojanović koga je savladao u meču za titulu šampiona.

U prvom kolu viđena su 4 neizvesna meča sa konačnim rezultatima 4:3, Vasilije Pešić, pespektivni junior savladao je sedmostrukog četvrtfinalistu ove sezone Zorana Ćakića. U veteranskom obračunu Vladan Niškić je bio bolji od Dragana Stoilkovića. Damir Ceronja je izborio mesto u četvrtfinalu pobedom nad Aleksandrom Ranićem. Najveće iznenađenje prvog kola i početak puta ka finalu za Stefana Ćalića bila je pobeda nad najvećim favoritom, Jovanom Todorovićem. U četvrtfinalnom meču savladao je Dušana Kneževića rezultatom 4:2, a u polufinalu vodio je 3:0 protiv Marka Grbovića da bi slavio tek u odlučujućem 7 frejmu u kome je imao zaostatak od 40 poena. To je bila samo uvertira za spektakularno finale, po mnogima najuzbudljiviji I najkvalitetniji meč ikada viđen na završnim turnirima šampionata Srbije. Trostruki šampion Saša Stojanović poveo je sa 3:0 da bi Ćalić nakon toga osvojio 5 uzastopnih frejmova i tako prekinuo dominaciju tandema Stojanović – Stoilković i postao tek treći igrač koji sebe može nazvati šampionom Srbije. Marko Stoilković, četvorostruki šampion, posle pobeda nad Đorđem Gajićem i Vladanom Niškićem zaustavljen je polufinalu. Najveći brej na turniru, 73 poena, napravio je Marko Grbović u meču prvog kola protiv Marije Dimitrijević, koja je ove sezone osvojila titulu u konkurenciji dama ali i nastavila tradiciju kao jedina predstavnica lepšeg pola među najboljih šesnaest seniora Srbije. Jovan Koljenšić zauzeo je prvo mesto u šampionatu veterana.

Finale je sudio naš internacionalni sudija Igor Mišković.