„ Ел класико „ за крај

„ Ел класико „ за крај

Одигран је 8. и последњи рангирни турнир у такмичарској сезони
2018/19.

Да буде сензационалан побринуо се Марко Стоилковић, добро познато
име српског снукера, који је у полуфиналу савладао Јована Тодоровића резултатом 3:1 и заказао финале са актуелним државним прваком Сашом Стојановићем.

Након дуела, славио је Стојановић савладавши Стоилковића резултатом 4:2.

Дуго нисмо имали прилику да гледамо најпознатији двојац српског снукера у финалу ( од завршног мастерса 2017/18) и када год се састану приреде узбудљив и квалитетан меч. Атрактивна и динамична игра два велика стратега. Они нам причају своју причу кроз игру и публика то препознаје. Најјачи утисак недељног финала дефинитивно је крађа фрејма, коју је извео Стоилковић у петом фрејму, при резултату 13:62. Дошавши на потез, направио је брејк од 53 поена, украо фрејм, побрао аплаузе и смањио разлику на 3:2. Ипак, Стојановић је шестом фрејму приступио стабилно и без већих потешкоћа добио ово врло занимљиво финале, које је судио наш интернационални судија Горан Стевелић.

Сезона коју испраћамо је јако значајна. Осмо државно првенство у организацији Снукер савеза померило је границе на више начина. Саша Стојановић је направио највећи брејк од када се снукер игра организовано, 106 поена. Првак државе је у текућој сезони освојио два турнира ( једини поред Тодоровића), играо шест финала, направио 32 брејка, од којих је 8 преко 50 поена, међу којима је и први „сенчури“.

Млади Тодоровић је обележио сезону за нама. Са само петнаест година, освојио је шест турнира, направио 55 брејкова, од којих 19 преко 50 поена, а највиши турнирски брејк играча коме се предвиђа интернационална каријера за сада износи 92 поена.

Треће место по величини брејка заузума Зоран Ћакић, петопласирани на националној ранг листи. Да се дели награда за континуитет у игри, добио би је Ћакић. Од осам турнира, колико је одиграо, чак седам пута је остварио исти резултат ( четвртина финала) и уписао исти број бодова. У току сезоне направио је укупно 4 брејка, од којих је највећи 61 поен.

За њим је Владан Нишкић, који је направио брејк од 58 поена, а укупно 3 у току такмичарске сезоне. Нишкић је првак међу ветеранима и важи за искусног играча.

Последњи који се може похвалити брејком од 50+ поена у протеклој сезони је Марко Стоилковић. Вишеструки првак државе је направио 15 брејкова, међу којима је највећи 53 поена. Два пута у сезони је играо финале.

Играчи који су у току првенства направили брејкове су и :

  • Марко Грбовић – 11 брејкова, највећи 49 поена, два пута је стигао
    до финала
  • Стефан Ћалић – 5 брејкова, највећи 47 поена
  • Бранко Маћић – 30 поена
  • Сретен Васић – 30 поена

Пред нама је завршни мастерс који се игра 18. – 19. 05. , на коме ће снаге одмерити 16 најбоље пласираних играча националне ранг који ће се борити за титулу првака државе.

Снукер савез Србије честита свим играчима на оствареним резултатима.